back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

"Blommin' Onion” med parmesan- och citrondip

  • ca 45 minuter
  • ca 4 portioner

Blommin' Onion, dvs “blommande lök”, är en populär amerikansk förrätt där lök skärs som en blomma för att sedan paneras och friteras. För att äta, drar man loss bitar av löken och doppa i en dip. Välj gärna så stor lök som möjligt.

Hur

Gör så här:

1.

För att göra dippen: Skala och pressa vitlöksklyftan. Skölj citronen noggrant i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 1 msk saft. Rör ihop alla ingredienser till dippen.

2.

Skär av en liten del på toppen av löken. Ställ löken med snittsidan nedåt. Med en vass kniv, skär ca 1 cm från roten rakt ner. Vrid löken en fjärde dels varv och skär ytterligare ett snitt. Göra likadant två gånger till så att löken är skuren i 4 delar (som håller ihop vid roten). Gör ytterligare 1 till 3 snittar i varje del, beroende på hur stor löken är. Vänd löken så att roten är nedåt och försiktigt vik ut de olika delarna/”bladen”.

3.

Vispa ägg och mjölk i en bunke. Rör ihop mjöl och kryddorna i en annan bunke.

4.

Doppa löken i mjölblandningen. Se till att mjölet hamnar mellan varje “blad”. Doppa den sedan i ägg- och mjölkblandningen så att den täcks runtom, även innanför bladen. Doppa löken åter igen i mjölblandningen så att den täcks runtom, även innanför bladen (detta blir lite kladdigt...). '

5.

Häll olja i en kastrull, tillräckligt så att hela löken täcks. Värm oljan till ca 190 grader. Lägg försiktigt ner löken i oljan, med roten uppåt, och fritera i ca 5 minuter eller tills den är gyllene. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av.

6.

Servera direkt med parmesan- och citrondippen.

7.

Foto: Lisa Björner. Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

Ingredienser

Ingredienser

2 stora gula lökar

1 ägg

1 1/2 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk paprika

1 1/2 tsk oregano

1 1/2 tsk vitlökspulver

1 1/2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1/2 tsk cayennepeppar

olja till fritering

Parmesan- och citrondip, ca 3 ½ dl

1 vitlöksklyfta

1 citron (1 msk pressad saft)

2 dl majonnäs

1 dl crème fraîche

1 tsk dijonsenap

50 g parmesan (ca 1 1/2 dl riven)

2 krm salt