Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan.
En klassisk blini där vi blandar ner den goda smakrika Gruyère-osten i smeten och sedan toppar den med smetana, löjrom, rödlök och Gruyèreflarn. Mums!
1.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan.
2.
Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt. Blanda ner mjölet och 50 g Gruyère-ost i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet. Låt smeten jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
3.
Värm ugnen till 175 grader. Lägg resterande riven Gruyère i en hög på bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till osten något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter tills osten har smält och börjat bli gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna så att osten stelnar. Bryt sedan i 12 bitar.
4.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda smöret med den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smält lite smör i en plättpanna, alternativt stekpanna. Klicka ner smeten och stek gyllenbruna på båda sidor.
5.
Vid servering, lägg en klick smetana, lite rom, rödlök och ett Gruyèreflarn på varje blini. Garnera med dill
1/8 paket färsk jäst
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl bovetemjöl
1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
75 g Gruyère AOP, riven
25 g smör, smält och avsvalnat
smör till stekning
1 dl smetana
ca 75 g löjrom
1/2 dl rödlök
dillvippor