back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Blinier med smetana, löjrom och Gruyèreflarn

  • 12 stycken

En klassisk blini där vi blandar ner den goda smakrika Gruyère-osten i smeten och sedan toppar den med smetana, löjrom, rödlök och Gruyèreflarn. Mums!

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan.

2.

Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt. Blanda ner mjölet och 50 g Gruyère-ost i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet. Låt smeten jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

3.

Värm ugnen till 175 grader. Lägg resterande riven Gruyère i en hög på bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till osten något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter tills osten har smält och börjat bli gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna så att osten stelnar. Bryt sedan i 12 bitar.

4.

Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda smöret med den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smält lite smör i en plättpanna, alternativt stekpanna. Klicka ner smeten och stek gyllenbruna på båda sidor.

5.

Vid servering, lägg en klick smetana, lite rom, rödlök och ett Gruyèreflarn på varje blini. Garnera med dill

Ingredienser

Blinier

1/8 paket färsk jäst

1 1/2 dl mjölk

1 ägg

1 dl bovetemjöl

1/2 dl vetemjöl

1/4 tsk salt

75 g Gruyère AOP, riven

25 g smör, smält och avsvalnat

smör till stekning

Till servering

1 dl smetana

ca 75 g löjrom

1/2 dl rödlök

dillvippor