Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt resten av mjölken.
Idag bjuder vi på de ljuvligaste och saftigaste bullar med blåbärsfyllning.
1.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt resten av mjölken.
2.
Blanda i socker, vaniljpulver, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt tills den har dubblat i storlek, ca 1 timme.
3.
Rör ihop smör, socker och Maizena.
4.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörfyllningen i ett jämt lager över degen. Bred sedan ut hälften av blåbärssylten. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna, snurra till nystor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan.
5.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn).
6.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
7.
Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i socker.
50 g jäst
5 dl mjölk, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
12 - 13 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
200 g smör
1 dl strösocker
2 msk Maizena
3 - 4 dl blåbärssylt
ca 100 g smör
ca 3 dl strösocker