Värm ugnen till 200 grader.
Det är inte ofta vi äta en stor köttbit – men när vi väl gör det så gör vi det ordentligt och då blir det helst bistecca alla Fiorentina. Denna klassiska rätt görs med T-benstek – som består både av biff och filé som sitter på vardera sida om benet. Ibland serverar vi den i all sin enkelhet med bara rucola och parmesan – och ibland slår vi till på stort med pommes frites, bea, ugnsbakad vitlök och fyllda champinjoner. (Ärligt talat så är det rätt jobbigt att göra egen pommes frites. Vi lovar att inte skvallra om du köper fryst pommes.)
Receptet kommer från vår bok: Till bords med systrarna Eisenman
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Torka av köttet. Gnid in köttet med rosmarin, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
3.
Stek köttet i en grillpanna på hög värme tills det får fin stekyta.
4.
Ställ in köttet i ugnen och stek tills köttets innertemperatur är 53–55 grader. Låt köttet vila i cirka 10 minuter.
5.
Skär köttet i skivor, men spara benet.
6.
Lägg upp rucola och kött (med ben) på ett fat, ringla över lite olivolja.
7.
Toppa med hyvlad parmesanost och strö över flingsalt och svartpeppar.
8.
Servera med citronhalvor, ugnsbakad vitlök (gröp ur klyftorna med en kniv), fyllda champinjoner, pommes frites och bea.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Skär bort foten på champinjonerna.
3.
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
4.
Smaka av med salt och peppar.
5.
Fyll hattarna och lägg dem i en ugnsfast form.
6.
Grilla i ugnen i 10 – 15 minuter, beroende på storlek på svampen, tills de får fin färg.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Skär bort foten på champinjonerna.
3.
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
4.
Smaka av med salt och peppar.
5.
Fyll hattarna och lägg dem i en ugnsfast form.
6.
Grilla i ugnen i 10 – 15 minuter, beroende på storlek på svampen, tills de får fin färg.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Skär bort foten på champinjonerna.
3.
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
4.
Smaka av med salt och peppar.
5.
Fyll hattarna och lägg dem i en ugnsfast form.
6.
Grilla i ugnen i 10 – 15 minuter, beroende på storlek på svampen, tills de får fin färg.
1.
Skala bakpotatisen. Skär den på längden i stavar, knappt 1 cm tjocka.
2.
Låt dem ligga i kallt vatten i cirka 1 timme. Byt vatten efter halva tiden.
3.
Koka upp nytt lätt saltat vatten i en stor kastrull och lägg ner potatisen. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
4.
Häll av vattnet, låt ånga av och lägg potatisen på ett galler.
5.
Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
6.
Värm frityroljan till 130 grader i en tjockbottnad kastrull.
7.
Lägg ner några potatisstavar i taget och fritera dem i cirka 5 minuter. De ska mjukna lite men inte få färg.
8.
Låt rinna av på hushållspapper och fortsätt att fritera resten i omgångar. Håll koll på oljans temperatur.
9.
Lägg den friterade potatisen på ett galler och låt stå i kylen i minst 30 minuter.
10.
Fritera pommes fritesen medan köttet vilar. Värm oljan till 190 grader och fritera pommesen i omgångar igen tills den är riktigt krispig och gyllenbrun, i cirka 2 minuter.
11.
Låt rinna av på hushållspapper. Salta.
12.
Håll varma i ugnen på ca 100 grader.
2 tjocka skivor T-benstek
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk olivolja
flingsalt flingsalt
svartpeppar svartpeppar
ca 200 g rucola
75 g parmesanost
2 citroner, gärna grillade
2 hela vitlökar
2 msk olivolja
8 stora champinjoner champinjoner
1 dl ricotta
3 msk riven parmesanost
1 msk hackade rostade pinjenötter
1 msk hackad basilika
salt och svartpeppar
6 bakpotatisar
ca 1 1⁄2 liter jordnötsolja eller frityrolja
salt