back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Bakad sötpotatis med lime- och koriander créme fraiche samt picklade jalapeños

  • ca 4 portioner

I denna rätt får man en perfekt kombination av sötman från sötpotatis, syran från lime och hettan från jalapeños. Har ni fö någonsin provat att odla sötpotatis? Jag fick en planta av en väninna som sa att den skulle växa och bli en lång och fin klätterväxt. Just nu är den ca 20 cm hög och jag ser inte tillstymmelsen av sötpotatis. Nåväl, tur att det går att köpa sötpotatis i affären…

Hur

Gör så här

1.

Pickla jalapeños gärna dagen innan så de hinner ta smak. Skiva jalapeños och lägg i en glasburk. Koka upp ättiksprit, vatten och socker och sjud till sockret har lösts upp. Rör i limesaft och låt svalna. Häll ner lagen i burken, förslut och ställ kallt i minst 3-4 timmar, gärna över natten.

2.

Värm ugnen till 200 grader. Halvera sötpotatisen på längden. Pensla med lite olja och strö över salt. Lägg i en ugnsform med snittsidan uppåt. Baka sötpotatisen i ca 20 – 30 minuter tills den är mjuk rakt igenom.

3.

Blanda crème fraîche, koriander, limeskal- och saft och salt. Klicka créme fraîche-röran på sötpotatisen och toppa med picklade jalapeños. Strö över nymalen svartpeppar och garnera med färsk koriander.

Ingredienser

Ingredienser

2 sötpotatis

1 msk olivolja

1 krm salt

2 dl crème fraîche

½ dl hackad koriander

Rivet skal från 1 lime

en skvätt limesaft

1 krm salt

Nymalen svartpeppar

3 – 4 jalapeños

1/2 dl ättiksprit

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

1 msk pressad lime

färsk koriander