Häll upp ättiksprit, vatten, socker och äppeljuicekoncentrat i en kastrull.
Älskar inlagd sill och älskar det faktum att det finns oändligt med variationer på hur man kan smaksätta inlagd sill. Inför denna jul gör vi denna äppel-, kanel och calvadossill.
Foto: Ulrika Ekblom
1.
Häll upp ättiksprit, vatten, socker och äppeljuicekoncentrat i en kastrull.
2.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg ner vaniljstången och kanelstången. Låt koka upp. När all socker har lösts upp ta bort kastrullen från plattan och låt lagen kallna. Blanda i calvados.
3.
Skölj sillen i kallt vatten och låt rinna av. Skär dem sedan i sneda 2 cm breda bitar.
4.
Kärna ur äpplet och halvera den. Skär halvorna i skivor.
5.
Varva sillen med äppelbitarna i en ren burk (ca 1 liter) med lock. Slå lagen över sillen. Se till att få med vanilj och kanel också. Sätt lock på burken och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i minst 2 dygn.
2 burkar inläggningssill à 420 g
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl koncentrerad äppeljuice
½ – 1 dl calvados
½ vaniljstång
1 kanelstång
1 äpple