back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Apelsinkaka med karamell­sirap

  • 10-12 bitar

Idag bjuder vi på ett recept ur vår bok Vinterns söta. Vi ska erkänna att vi har faktiskt glömt bort den boken lite grand. Det är trots allt nästan 15 år sedan boken kom ut första gången och vi har hunnit skriva ett antal, typ hundratals, fler recept sedan dess. Men så häromdagen så bakade vår mor denna jättegoda apelsinkaka som finns med i boken, och hade med sig till oss. Och då blev vi påmind om just hur himla god den är. Passar dessutom perfekt då man ändå har köpt på sig en massa apelsiner för att dekorera med nejlikor (men så tröttnar man då man inser hur ont det gör i fingrarna att trycka in de där nejlikorna i apelsinen…).

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform.

2.

Skala apelsinen med en vass kniv och ta bara med det yttersta skalet. Undvik att få med det beska vita.

3.

Mixa apelsinskal och socker i en matberedare till en fin massa.

4.

Pressa saften ur apelsinen. Blanda 1/2 dl av apelsinsaften med filmjölken. Spara resten av apelsinsaften till sirapen.

5.

Rör smöret tillsammans med apelsinskals- och sockerblandningen. Tillsätt ägget och äggvitorna, lite i taget.

6.

Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem i smeten med filmjölken och apelsinsaften. Rör ihop till en slät smet.

7.

Häll smeten i formen och grädda i 50–55 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna.

8.

Häll socker och vatten till sirapen i en kastrull. Rör om och koka upp över medelhög värme. Låt sirapen småkoka i ett par minuter under lock tills sockret har lösts upp. Ta av locket och låt sjuda tills den får en gyllenbrun färg. Rör ner apelsinsaften. Sirapen kan stelna lite och låt den då småsjuda i ytterligare några minuter. Pricka kakan med en gaffel eller liknande och häll över sirapen.

Ingredienser

Ingredienser

1 apelsin

2 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

50 g smör

1 ägg

2 äggvitor

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

Sirap

1/2 dl strösocker

2 msk vatten

färskpressad apelsin