Rengör apelsinerna väl med en borste i varmt vatten.
Nu är det säsong för citrus så vi passar på att frossa i dem på alla möjliga sätt. Bland annat gör vi en riktig mumsig marmelad med både vanliga apelsiner och blodapelsin! Lisa gillar sin marmelad med mindre apelsinbitar medan Monica gillar sin med större bitar. Oavsett så är det makalös gott på en rostmacka med extra mycket smör.
1.
Rengör apelsinerna väl med en borste i varmt vatten.
2.
Skär apelsinerna i fyra delar och plocka ur kärnorna.
3.
Lägg kärnorna i en liten knyte gasväv eller silduk och bind ihop med ett snöre.
4.
Skiva apelsinerna i så tunna skivor som möjligt. Om man vill ha mindre bitar apelsin i sin marmelad kan man hacka skivorna.
5.
Lägg frukt, knytet med kärnor och vatten i en stor kastrull.
6.
Koka upp och låt sjuda under lock på medelvärme i ca 45 minuter.
7.
Ta upp kärnorna. Tillsätt socker, lite i taget under omrörning.
8.
Låt koka kraftigt utan lock i ca 20-25 minuter. Skumma av.
9.
Gör ett marmeladprov genom att hälla 1 msk marmelad på en assiett och ställ in i kylskåpet i några minuter.
10.
Dra sedan ett streck med en sked mitt i massan. Flyter den inte ihop utan strecket kvarstår, är marmeladen färdig. Om den rinner ihop, koka marmeladen i några minuter till och gör om provet.
11.
Rör ut citronsyran i lite av den heta marmeladen och blanda ner med resten av marmeladen.
12.
Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut med lock när marmeladen har kallnat.
13.
Förvara svalt och mörkt.
1 ½ kg apelsiner eller blodapelsin
1 ½ liter vatten
2 1/3 liter (2 kg) strösocker
15 g (1 msk) citronsyra