Börja med den picklade rödlöken. Skala löken, skär i klyftor och sär på skivorna. Koka upp ingredienserna till lagen. Häll lagen över rödlöken och låt stå i minst 30 minuter.
Anka är både festligt och gott – och finns i frysdelen i de flesta välsorterade matbutiker. Vad sägs om ankbröst med sötpotatis- och chèvrepuré, karamelliserad vitlök, brysselkål, picklad rödlök och portvinssås.
1.
Börja med den picklade rödlöken. Skala löken, skär i klyftor och sär på skivorna. Koka upp ingredienserna till lagen. Häll lagen över rödlöken och låt stå i minst 30 minuter.
1.
För att göra den karamelliserade vitlöken, skala klyftorna och lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 30 minuter eller tills vitlöken har mjuknat något. Lyft av locket, höj värmen och koka tills vätskan reduceras till en glaze. Håll varm.
1.
Skala och finhacka löken till portvinssåsen. Fräs löken i smör i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser (förutom maizenan). Koka upp och reducera till hälften, drygt 3 dl. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Blanda ner under vispning och låt sjuda tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
1.
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar till sötpotatispurén. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter eller tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Rör ner chèvreosten. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
1.
Värm ugnen till 150 grader. Torka ankbrösten och skär ett rutmönster i fettkappan. Salta och peppra. Lägg ner ankbrösten i en torr och het stekpanna med skinnsidan nedåt. Sänk värmen något och stek dem i cirka 4 minuter tills de fått fin färg. Vänd brösten och stek i ytterligare cirka 2 minuter. Lägg brösten i en ugnsfast form och stek färdigt dem i ugnen tills innertemperaturen är cirka 60 grader (medium-rare) eller 63 grader (medium) i 10-15 minuter. Låt ankbrösten vila i cirka 5 minuter innan servering.
2.
Under tiden att ankan vilar, lossa så många blad som möjligt på brysselkålen. (Det är enklast om man skär bort lite av botten varefter). Förvälla i lättsaltat vatten i ca 30 sekunder.
3.
Skär ankbrösten i skivor och lägg upp snyggt på tallrikar tillsammans med sötpotatispuré, vitlök, rödlök och brysselkålsblad. Ringla över lite portvinssås och garnera med kryddgrönt. Servera resterande sås vid sidan av.
2 ankbröst
ca 10 brysselkål
kryddgrönt till garnering
2 röda schalottenlök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 stor hel vitlök
2 msk smör
2 dl kalvbuljong
¼ tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk sherry
1 schalottenlök
1 kvist timjan
3 dl rött portvin
2 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
1 tsk maizena majsstärkelse
salt och peppar
1 kg sötpotatis
2 msk smör
1 ½ dl crème fraîche
100 g chèvre
salt och nymalen svartpeppar