Sätt ugnen på 200 grader.
Vi har märkt att ni gillar när vi lägger upp sk ”allt-i-ett-rätter”, speciellt rätter som passar hela familjens smaker och som inte tar alldeles för lång tid. Vi förstår varför – det är ju så skönt att bara slänga ner alla ingredienser i en form där de får tillagas tillsammans in ugnen. Lite arbete, mycket smak men bäst av allt – mindre disk! Ett vinnande koncept tycker vi. Förra veckan lagade vi denna rätt med köttbullar smaksatta med harissa tillsammans kikärtor och körsbärstomater där allt tillagades i en form i ugnen. Sedan toppade vi med oliver och feta. Så enkelt, så himla gott!
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Rör ihop ägg och ströbröd. Låt svälla i ca 10 minuter.
3.
Blanda ner köttfärs, ca 2 msk harissa, persilja, vitlök, salt och svartpeppar.
4.
Rulla till köttbullar och ställ åt sidan.
5.
Blanda kikärtorna med 1/2 - 1 msk harissa, olivolja och salt. Sprid ut kikärtorna på en bakplåt.
6.
Skär paprikan i mindre bitar och sprid ut på plåten tillsammans med tomaterna.
7.
Fördela köttbullarna över kikärtorna, paprikan och tomaterna.
8.
Ställ in plåten i ugnen i ca 15 minuter.
9.
Sätt ugnen på grill och kör i ca 5 minuter till.
10.
Strö över fetan, oliverna och lite nymalen svartpeppar. Garnera med hackad persilja.
11.
Servera direkt med t ex bulgur, couscous, ris eller en fräsch sallad.
1 förpackning á ca 400 g kokta kikärtor
1 msk olivolja
1 krm salt
2 hela rostade och skalade paprika
250 g körsbärstomater
1 paket á ca 150 g feta
2 dl oliver
hackad persilja till garnering
400 g köttfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd
2 -3 msk harissa
1/2 dl hackad persilja
2 vitlökslyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar