back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Allt-i-ett köttbullar med harissa, kikärtor, körsbärs­tomater, oliver och feta

  • 4 portioner

Vi har märkt att ni gillar när vi lägger upp sk ”allt-i-ett-rätter”, speciellt rätter som passar hela familjens smaker och som inte tar alldeles för lång tid. Vi förstår varför – det är ju så skönt att bara slänga ner alla ingredienser i en form där de får tillagas tillsammans in ugnen. Lite arbete, mycket smak men bäst av allt – mindre disk! Ett vinnande koncept tycker vi. Förra veckan lagade vi denna rätt med köttbullar smaksatta med harissa tillsammans kikärtor och körsbärstomater där allt tillagades i en form i ugnen. Sedan toppade vi med oliver och feta. Så enkelt, så himla gott!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Rör ihop ägg och ströbröd. Låt svälla i ca 10 minuter.

3.

Blanda ner köttfärs, ca 2 msk harissa, persilja, vitlök, salt och svartpeppar.

4.

Rulla till köttbullar och ställ åt sidan.

5.

Blanda kikärtorna med 1/2 - 1 msk harissa, olivolja och salt. Sprid ut kikärtorna på en bakplåt.

6.

Skär paprikan i mindre bitar och sprid ut på plåten tillsammans med tomaterna.

7.

Fördela köttbullarna över kikärtorna, paprikan och tomaterna.

8.

Ställ in plåten i ugnen i ca 15 minuter.

9.

Sätt ugnen på grill och kör i ca 5 minuter till.

10.

Strö över fetan, oliverna och lite nymalen svartpeppar. Garnera med hackad persilja.

11.

Servera direkt med t ex bulgur, couscous, ris eller en fräsch sallad.

Ingredienser

Ingredienser

1 förpackning á ca 400 g kokta kikärtor

1 msk olivolja

1 krm salt

2 hela rostade och skalade paprika

250 g körsbärstomater

1 paket á ca 150 g feta

2 dl oliver

hackad persilja till garnering

Köttbullar

400 g köttfärs

1 ägg

1/2 dl ströbröd

2 -3 msk harissa

1/2 dl hackad persilja

2 vitlökslyftor

1 tsk salt

1 krm svartpeppar