• Middag
  • Efterrätt
  • Italienskt
  • Vegetariskt
  • Choklad
  • Fisk & Skaldjur
  • More
Saffrans­kola

Saffrans­kola

Till jul kokar vi ungefär en sats kola om dagen. Mycket ger vi bort – men det mesta äter vi själva. Just denna saffranskola är en favorit.

Färskost­rulle med nötter och torkad frukt

Färskost­rulle med nötter och torkad frukt

Är du trött på pepparkakor och ädelost på glöggfesten? Då tycker vi du ska testa denna rulle på färskost och torkad frukt rullad i hackade nötter och sesamfrön – som vi sedan serverar med kavringschips.

Pain d´epice med ädelost och fikon

Pain d´epice med ädelost och fikon

Pain d’épice är en ljuvligt söt och kryddig kaka. I Frankrike serverar man den gärna med lite smör och marmelad till frukost. Vi väljer att servera den till glöggminglet med färska fikon och en smakrik ädelost. Så otroligt gott!

Foto Helen Pe

Grissini

Grissini

Dessa italienska brödpinnar ställs normalt fram på bordet som ett litet tilltugg. Här gör vi två olika varianter – den traditionella som görs med jäst men även en lite snabbare variant som görs med bakpulver. Vi bjuder även på en massa olika smaksättningar – som ger ännu godare och vackrare grissinis.

Ugnsbakad kyckling med äpple, druvor och chèvre- och valnötsröra

Ugnsbakad kyckling med äpple, druvor och chèvre- och valnötsröra

Ugnsbakad kyckling kommer verkligen till sin rätt när den får bakas med söta och syrliga äpplen och druvor.

Foto Helen Pe 


 

 


 

Vörtbröds­krans

Vörtbröds­krans

En av de traditioner som vi har tagit från Henriks familj är att äta gröt och julskinka kvällen innan julafton. På morgonen sätter jag en vörtbrödsdeg som får jäsa långsamt i kylskåpet under dagen för att sedan baka ut den på kvällen. Föreställ er nygriljerad skinka på nygräddat vörtbröd – med ett stort glas julmust (eller julöl).

Idag bjuder vi på receptet på vörtbrödskrans. Receptet blir 2 kransar – jag brukar hänga upp den ena som dekoration.

Smördegsgalette med fikon, brie, valnötter och honung

Smördegsgalette med fikon, brie, valnötter och honung

En snabb och enkel men ack så god smördegsgalette toppad med brie, färska fikon och valnötter. Den är godast nygräddad men tar bara några minuter att förbereda och 15 minuter i ugnen.

Saffrans­polenta­kaka med mandel, apelsin och citron

Saffrans­polenta­kaka med mandel, apelsin och citron

En julifierad version av polentakaka med saffran, mandel, apelsin och citron. Perfekt som sött till frukost eller fika.

Cajun-friterade pickles med Ranch dip

Cajun-friterade pickles med Ranch dip

I Sverige är ”pickles” dvs saltgurka inte lika vanligt som i USA – där man har som tradition att äta det som snacks. Här har vi tagit dem till ytterligare en nivå genom att panera och fritera dem och servera med en härlig krämig ranch dip. Perfekt snacks till mellomyset ikväll. Eller, ifall du har gäster, varför inte som tilltugg innan middagen.

Hemgjord ricotta

Hemgjord ricotta

Den italienska färskosten ricotta görs genom att hetta upp vasslen som blir över vid tillverk­ningen av ost. »Ricotta« betyder just koka om. Eftersom det går åt rätt stora mängder vassle för att göra ricotta, och det är kanske inte så många som ystar egen ost, är det tur att det finns »fusk­ recept« som detta–som vi tycker ger ett bra resultat.

Receptet kommer från vår bok "Laga Mat Från Grunden"