back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lasagne med ricotta och salsiccia

  • ca 6 portioner

Här har vi tagit lasagnen till en helt ny nivå. Bli inte avskräckt av att den innehåller hela 500 g mozzarella och 750 g ricotta. Tillsammans med salsicciakorven är det just det som gör den så vansinnigt god!

Hur

Gör så här

1.

Skala och finhacka lök och vitlök. Snitta salsiccian på längden, ta ut köttet och hacka det i mindre bitar.

2.

Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt salsicciaköttet och stek i ytterligare ett par minuter tills köttet börjar få lite färg. Blanda ner nötfärsen och låt den bli genomstekt. Häll i krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker och oregano och lägg i lagerbladet. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet, blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.

3.

Värm ugnen till 200 grader.

4.

Medan såsen kokar, hacka spenaten och riv mozzarellan i mindre bitar. Rör sedan ihop pecorino, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella – spara lite av mozzarellan att toppa lasagnen med. Smaka av med salt och peppar.

5.

Smörj en ugnsform (cirka 3 liter). Börja med ett lager köttfärssås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite köttfärssås. Lägg lite av ricottaröran ovanpå. Upprepa med ytterligare lager lasagneplattor, köttfärssås och ricottaröra. Avsluta med bara ricottaröra på det sista lagret lasagneplattor och toppa med resten av mozzarellan. Garnera med körsbärstomaterna på kvist.

6.

Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Täck formen med folie om osten börjar få för mycket färg. Låt lasagnen vila i cirka 10 minuter före servering.

Dryckestips!

1.

Den klassiska drycken till ricotta är ett vitt vin från Veneto i norra Italien – pinot grigio eller soave. För den som hellre dricker rött, prova ett näst intill bortglömt vin från just Veneto: Bardolino. Detta lätta röda vin med bäriga toner blir inte för tungt till pastarätten.

Ingredienser

Ingredienser

ca 10 lasagneplattor

2 kvistar körsbärstomater

Köttfärssås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

250 g färsk salsiccia

2 msk olivolja

500 g nötfärs

2 förpackningar à 500 g krossade tomater

2 dl köttbuljong

2 msk tomatpuré

2 tsk strösocker

2 tsk torkad oregano

1 lagerblad

2 msk hackad färsk basilika

salt och svartpeppar

Ricottaröra

65 g färsk spenat

500 g mozzarella

75 g riven pecorino eller parmesanost

750 g ricotta

3 msk hackad basilika

1 ägg