back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lammracks med citron­bakad spetskål

  • ca 4 portioner

Påsklammet är en tradition här i Sverige – även om det är en relativt ny påsktradition. Den är dock betydligt äldre i många av länderna kring Medelhavet. I dessa varmare länder var lammen färdiga för slakt när påsken inföll medan vi i Sverige och våra nordiska grannländer slaktade lammet på hösten. Det var inte förrän i början av 1900-talet, när man började importera lamm från andra delar av världen, som det hamnade på det svenska påskbordet. Och det har fortsatt vara en viktig del av påskfirandet. Har har vi tillagat lamm-racks med ugnsbakad spetskål med smak av citron.

Hur

Lammracks

1.

Det är viktigt att använda en termometer när du tillagar lamm så att den blir perfekt rosa!

2.

Låt köttet ligga framme ca 1 timme innan den ska tillagas så den hinner bli rumstempererad.

3.

Värmen ugnen på 150 grader.

4.

Smält smör tillsammans med oljan i en stekpanna. Salta och peppra köttet och bryn den sedan runtom så att den får färg.

5.

Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt in en ugnstermometer i köttet. Ställ in köttet i ugnen och tillaga i ca 25 minuter, eller tills innertemperaturen är 58–60°C.

6.

Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter. Skär upp köttet mellan varje ben och lägg upp på ett fat.

Citronbakad spetskål

1.

Värm ugnen till 200 grader. Skär kålen i klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja. Riv citronskal över och pressa över citronsaft

2.

Klicka över smöret och strö över salt och peppar. Ställ in i ugnen i 30 – 40 minuter eller tills kålen har fått mycket färg – nästintill bränd

Ingredienser

Lammracks

1 kg lammrack

25 g smör

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

Citronbakad spetskål

1 spetskål

1 msk olivolja

75 g smör

1 citron

salt och peppar