Här har vi hittat ett roligt sätt att äta blomkål – kryddigt panerad tillsammans med två goda dippsåser – srirachamajo och honungsdijon. Här äter vi dem som snacks – men de passar även utmärkt som tillbehör eller varför inte som en egen rätt tillsammans med en fräsch sallad. Dessa är ugnsbakade så de kan t om anses vara nyttiga.
Gillar ni mozzarella? Då kommer ni älska vår krämiga mozzarella. Det är sällan vi får ta del utav nya smakupplevelser nu för tiden men när vi första gången smakade denna blev vi helt tagna. Den var så fantastiskt god – och påminner lite om burrata. Och vet ni vad det bästa är? Den är sjuk enkelt att göra! Det är bara att vispa mozzarella med grädde! Vi gillar att garnera den krämiga mozzarellan med chiliflingor och hackad basilika och servera den med rostade baguetteskivor och körsbärstomater – framförallt nu när man kan skörda solmogna tomater (om man nu har egna tomatplantor).
Söt, salt och syrligt – en perfekt smakkombination. Dagens sallad med den salta halloumin, saftiga söta persikor och syrliga balsamicon är ljuvlig god i sin enkelhet men passar också perfekt att servera till grillat. Ett annat tips är att fästa en bit persika, en bit halloumi och en myntablad på en tandpetare och ringla över lite balsamicovinaigrette – och servera som ett härligt somrigt tilltugg innan middagen.
Vi tycker det är trevligt att ibland byta ut den klassiska pajdegen mot en lätt och krispig filodeg.
Löktrav, en av våra vanligaste ogräs, känns igen vid att den doftar lök. I matlagning är den ett bra alternativ till vitlök men förlorar sin smak vid upphettning och torkning – så använd den gärna färsk i t ex kryddsmör, vinaigrette, sallader - eller denna goda röra med vita bönor.
Foto Lisa Björner
Blommin' Onion, dvs “blommande lök”, är en populär amerikansk förrätt där lök skärs som en blomma för att sedan paneras och friteras. För att äta, drar man loss bitar av löken och doppa i en dip. Välj gärna så stor lök som möjligt.
Enkelt och festligt tilltugg med karamelliserade vindruvor, chèvre och pinjenötter.
Rädisorna älskar vi att äta i all sin enkelhelt med en god dip – som te x denna misodip. Vill man få bort lite av det beska i rädisan kan man lägga den i blöt ett tag.
Potkäs, eller krukost, består av ost och sprit. Traditionellt lagrades den länge och man använde blandade ostrester där man fyllde på med ost och sprit vartefter. Här har vi dock valt att hålla oss till endast Gruyère och lite färskost för att göra den krämigare. Det går även bra att välja en annan smakrik ost.
Foto Lisa Björner
Rädisor är en av de första vårprimörerna - och är populära att doppa i smör. Här river vi istället ner dem i smöret tillsammans med lite krasse och citronzest.
På fredagar brukar vi ta en liten fredags-cocktail. Till vilket det är gott att mumsa på ett litet tilltugg medan vi lagar middag. Oftast vill vi dock hålla det enkelt och då är denna ”liba-pizza” helt perfekt. Man bara brer crème fraiche och strör lite ost över någon form av tunnbröd, som t ex Liba (som är ett orientalisk tunnbröd). Det går även bra att använda svensk tunnbröd, tortillabröd eller färdiggräddad pizzabröd (som finns att köpa). Pizzan, som tar bara några minuter att grädda, toppas sen med nymalen svartpeppar och en god olivolja.
Pimientos de padrón är en mildare chili. Den är populär att äta som snacks - grillade med lite flingsalt. Här serverar vi dem på rostade baguetteskivor med färskost.